ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ


7 Eylül 2013 Tarihli MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

09.01.2015 1967



Öğrencilerin Yönetmelikle ve Sınıf Geçmeyle İlgili Soruları


Tüm öğrencileri ilgilendiren sorular

  • ·         Sınıf sınavları kalktı mı ?  Evet, tüm sınavlar Ortak olacak. (m 45/b)
  • ·         Sözlü sınavı var mı ?

Sözlü notu kaldırıldı. Yerine performans çalışması getirildi. Ders programında öngörülen eleştirel düşünme, problem çözme, okuduğunu anlama, yaratıcılığını kullanma ve araştırma sonucu elde edilen kazanımın yazılı ve sözlü olarak paylaşılmasına yönelik öğretmenin gözetiminde yapılan bireysel veya grup çalışması. Eskiden uygulanan tahtada bir ders boyunca süren sözlü sınav yok ama performans puanının bir kısmı öğretmenin sorduğu sorulara cevap vererek alınan puanlardan oluşacak (aktif katılım).

  • ·         Performans puanı nelerden oluşur ? Performans puanı derse hazırlık, quiz, derse aktif katılım (öğretmenin sorduğu sorulara cevap verme), sunum yapma ve dersle ilgili araştırma çalışmalarından oluşur. (Dönemde 3 performans notu verilir.) (m 50/8)
  • ·         Kaç performans çalışması yapılır ? Kaç proje yapılır ? Öğrenciler her dönemde tüm derslerden en az 1 performans çalışması yaparlar, her ders yılında en az 1 dersten proje hazırlarlar. (m 50/1)
  • ·         Dönem ödevi alma zorunluluğu kalktı mı ? Evet ama yerine aynı amaçla her öğretim yılı için bir proje yapma zorunluluğu geldi. (m 50/1)
  • ·         Ortalama Yükseltme Sınavları kalktı mı ? Evet.
  • ·         Not uygulaması kalktı mı ? Sadece puan mı verilecek ? Evet. 5'lik not uygulaması tamamen kaldırılmıştır, puan sistemi kullanılacaktır. Sınav, performans çalışması, proje ve uygulamalar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. (m 44)

Yıl sonu puanı

Derece

85,00

100

Pekiyi

70,00

84,99

İyi

60,00

69,99

Orta

50,00

59,99

Geçer

0

49,99

Geçmez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ·         Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. (m 36)
  • ·         Özürsüz olarak art arda iki gün ve daha fazla devamsızlık yapan veya okula geldiği halde derse girmeyen öğrenciler hakkında disiplin işlemi uygulanır. (m 36/2c)
  • ·          Kaç gün devamsızlık yapabilirim ?

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 45 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır. (m 36/5)

·         Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde veli tarafından okul yönetimine verilir. (m 36/7)

  • ·         Yazılı velî beyanı "özürlü" devamsızlıktan sayılır mı ? Evet (m 36/7) ama sınavlara katılamayan öğrencilerden doktor raporu istenir.
  • ·         Yıl sonu derecem "Geçmez" (0 - 49 puan arası) ise o dersten başarılı olabilmek için Sorumluluk Sınavından kaç almalıyım ? 50 almalısın.
  • ·         Yıl sonu derecem "Geçmez" (0 - 49 puan arası) iken Sorumluluk Sınavı´ndan 50 alsam yıl sonu başarı puanım kaç olur ? Bu dersten geçer miyim ? Yıl sonu başarı puanı yıl sonu puanın ile sınav puanının aritmetik ortalamasıdır. Ortalaman kaç olursa olsun sınavda 50 aldığın için bu dersten geçersin.
  • ·         Yazılı sınavda çoğunluk başarısız olursa sınav tekrar edilir mi ? Evet, yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması halinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılır. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılabilir. Bu sınavlarda öğrencinin aldığı en yüksek puan geçerli sayılır. (m 47/3)
  • ·         Sınav, performans, proje sonuçları ne kadar sürede duyurulur ? Yazılı sınav, uygulama, performans çalışması ve projelerin değerlendirme sonuçları, yazılı sınavın yapıldığı tarih veya performans çalışmasının, uygulamanın yahut projenin teslim tarihini takip eden 10 gün içinde öğrenciye duyurulur ve e-Okul sistemine işlenir.  (m 49/2)
  • ·         Bir dersten başarılı sayılmam için gereken koşullar nelerdir ?  Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir. Bir dersten başarılı sayılman için puan ortalamanın en az 50 (45 değil !) olması veya birinci dönem puanın ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir. (Eski yönetmelikte ikinci dönemde 5 üzerinden 2 ve daha üzeri not alınması koşulu vardı. Yeni yönetmelikte bu koşul kalktı.)  (m 56/a)
  • ·         Doğrudan sınıf geçmek (Ortalama ile başarılı sayılmak) için yıl sonu puan ortalamam kaç olmalıdır? Doğrudan sınıf geçmek için yıl sonu puan ortalaman 50 olmalıdır. (m 57)
  • ·         En fazla kaç dersten sorumlu geçebilirim ?

Bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder.  (m 58/1)

  • ·         Sorumluluk sınavları ne zaman yapılacak ? Kasım ve Nisan aylarında yapılacak. (m 58/2)
  • ·         Takdir ve teşekkür alabilmek için davranış puanı kaç olmalıdır ? 100 olmalıdır. Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, tüm derslerden başarılı olan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir. Üstün başarı belgesi almaya hak kazanan öğrencilere okulun iftihar listesinde yer verilir. (m 160/1-2)

 

Hangi yönetmelikler yürürlükten kalkmıştır ?

a) 8/11/1989 tarihli ve 20336 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Ders Dışı Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik,
b) 5/11/1999 tarihli ve 23867 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliği,
c) 8/12/2004 tarihli ve 25664 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği,
d) 19/1/2007 tarihli ve 26408 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği,
e) 31/7/2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği,

 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ´NE AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.


 

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/09/20130907-4.htm