Gıda Teknolojisi Alanı

Gıda Teknolojisi Alanı

31.12.2014 5220

GIDA TEKNOLOJİSİ ALANININ TANITIMI

Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Çok Programlı Anadolu Lisesi okullarımızda Gıda Teknolojisi Alanı'nda eğitim vermeye başlamıştır.

Okulumuzda Gıda Teknolojisi alanı altında yer alan eğitim ve öğretim programı ile sektörün ihtiyaçlarına ve gıda mevzuatlarına uygun üretim yapabilen, gıda kalite kontrol analizlerini yaparak sonuçlarını gıda mevzuatlarına göre yorumlayabilen, analiz sonuçlarının gıda üretim prosesleri üzerindeki önemini kavrayabilen, kişisel gelişiminin yanı sıra mesleki anlamda kendini geliştirebilen bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bu gelişmeleri mesleğine uygulayabilen nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.



GIDA TEKNOLOJİSİ ALANINDA YER ALAN DAL/DALLAR

Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda; "Gıda Teknolojisi Dalı" yer almaktadır. Bu programı tamamlayan öğrenciye;

  • Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  • İş sağlığı ve güvenliği ile çevre korumaya ilişkin önlemleri uygulayarak kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde mikrobiyolojik yöntemlere uygun bir şekilde mikroorganizmaları inceleme, gıdalarda mikroorganizma gelişimini ve gıda zehirlenmelerini önlemek için gereken işlemleri yapma,
  • Mevzuata ve kimya laboratuvarı kurallarına uygun şekilde laboratuvarda araç gereçleri kullanma, örneği analize hazırlama, analizler için gerekli temel fiziksel ve kimyasal işlemleri ve analiz sonrası işlemleri yapma,
  • Kalite ve gıda güvenilirliği gereklilikleri çerçevesinde, gıda hijyeni, kişisel hijyen, su, hava ve işletme hijyeni, araç, gereç ve ekipmanın temizlik ve dezenfeksiyonu, atıkların uzaklaştırılması, haşerelerle mücadele ile ilgili işlemleri yönetmelik ve standartlara göre yapma,
  • Aseptik tekniğe uygun mikrobiyoloji laboratuvarında kişisel hazırlıklar ile malzeme ve araç hazırlıklarını yapma, besiyeri hazırlama, alınan numuneyi analize hazırlama, kültür elde etme, mikroskobik inceleme yapma, işletme ortamından hijyen ve sanitasyon kontrolünü yapma,
  • Bilimsel yöntemlere göre gıda bileşenlerini, özelliklerini ve işleme sırasındaki gıda bileşenlerindeki değişimler,
  • Uluslararası ölçü sistemlerine uygun kütle, hacim, yoğunluk/kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceleme,
  • Gıdaların muhafazasında uygulanan yöntemler ve gıda ambalajlama teknikleri,
  • Çalışma kurallarına ve analiz metoduna göre çözelti hazırlama, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda temel kalite kontrol analizlerini yapma ve analiz sonuçlarını TGK Yönetmeliği ve ilgili standartlarla karşılaştırma,
  • Üretim tekniği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği tebliğlerine ve ilgili TS Standartları'na göre gıda üretim akış şemalarının çizimi, üretim süreçlerinin açıklanması ve ürünlerin üretimi,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda üretim hattında kullanılan alet, ekipman ve makineleri tanıma ve kullanma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.


18-05-2022





ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür. Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.

Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde otokontrol laboratuvarların artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 yılında gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair 5179 sayılı kanun çıkarılmıştır.

TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) vb. kuruluşlar da gıda sektörünün gelişmesine olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim elemanlarına olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarımızda Gıda Teknolojisi Alanı'nda eğitim vermeye başlamıştır.


ALANIN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Gıda Teknisyeni olmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler;

  • Normal düzeyde genel yeteneğe sahip,
  • Matematik, kimya ve biyoloji konularına ilgili,
  • Gözleri sağlam ve görme gücü yüksek,
  • Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
  • Başkaları ile iş birliği yapabilen kimseler olmaları gerekir.


Gıda Teknisyeninin görevleri;

  • İş organizasyonu yapmak.
  • Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak.
  • Analiz öncesi hazırlık yapmak.
  • Numuneyi analize hazırlamak.
  • Numunin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizlerini yapmak.
  • Analiz sonrası işlemleri yapmak.
  • Analiz formlarını doldurmak.
  • Analiz sonuçlarını mevzuatlara göre değerlendirmek.
  • Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.


18-05-2022

EĞİTİM VE KARİYER OLANAKLARI

Gıda Teknolojisi Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır 9. sınıfta, alana ait temel mesleki becerileri kapsayan derslere, 10 ve 11. sınıflarda ise dala ait mesleki becerileri kapsayan derslere yer verilmektedir. 12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır. Bu alandan mezun olanlar "GIDA TEKNİSYENİ" unvanına sahip olurlar.

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait birden fazla sertifika verilebilmektedir.  Öğrencilerin sahip olabilecekleri sertifika dersleri şunlardır;

  • Gıda Kalite Kontrol
  • Bitkisel Yağ İşleme
  • Çay İşleme
  • Hububat İşleme
  • Süt İşleme
  • Et İşleme
  • Meyve ve Sebze İşleme
  • Dijital Beceriler

Ayrıca Mesleki ve Teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

            Lise eğitim-öğrenimini bu alanda tamamlayan öğrenciler, TYT ve AYT´de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi, iki yıllık Meslek Yüksek Okullarına da devam edebilirler. Ayrıca Meslek Yüksekokullarını başarıyla bitirenler Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelere devam edebilirler.

18-05-2022




 

DEVAM EDEBİLECEKLERİ İLGİLİ BÖLÜM VE FAKÜLTELER

  • Gıda Mühendisliği
  • Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyenlik)
  • Gıda Teknolojisi
  • Yiyecek-İçecek İşletmeciliği
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Konaklama İşletmeciliği
  • Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
  • Ziraat Mühendisliği
  • Organik Tarım İşletmeciliği
  • Ev Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği
  • Kimya
  • Seyahat İşletmeciliği
  • Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik
  • Turizm Rehberliği
  • Turizm ve Otel İşletmeciliği
  • Turizm ve Otelcilik
  • Arıcılık
  • Aşçılık
  • Bağcılık
  • Bahçe Tarımı
  • Bitki Koruma
  • Biyokimya
  • Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi
  • Çim Alan Tesisi ve Yönetimi
  • Endüstriyel Bitkiler Yetiştiriciliği
  • Endüstriyel Tavukçuluk
  • Et ve Et Ürünleri Teknolojisi
  • Fındık Eksperliği
  • Fidan Yetiştiriciliği
  • Gıda Kalite Kontrol ve Analizi
  • Gıda Teknolojisi
  • İkram Hizmetleri
  • Kuruyemiş Üretimi ve Teknolojisi
  • Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği
  • Mantarcılık
  • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
  • Organik Tarım
  • Ormancılık ve Orman Ürünleri
  • Pazarlama
  • Peyzaj ve Süs Bitkileri
  • Sağlık Turizmi İşletmeciliği
  • Seracılık
  • Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
  • Sulama Teknolojisi
  • Süs Bitkileri Yetiştiriciliği
  • Süs ve Besi Hayvancılığı
  • Süt ve Ürünleri Teknolojisi
  • Şarap Üretim Teknolojisi
  • Tarım
  • Tarım Makineleri
  • Tarımsal İşletmecilik
  • Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojileri
  • Tarla Bitkileri
  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
  • Tohumculuk
  • Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi (Değirmencilik)
  • Yağ Endüstrisi
  • Zeytincilik Zeytin İşleme Teknolojisi

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

  • Gıda sanayi ile ilgili Kamu Kuruluşları,
  • Tarım ve Orman Bakanlığı'nın İl Gıda Kontrol Laboratuvarları,
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İl Kontrol Laboratuvarları,
  • Belediyeler,
  • İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı Laboratuvarlar,
  • Süt ve süt ürünleri fabrikaları,
  • Et ve et ürünleri fabrikaları,
  • Un fabrikaları,
  • Alkollü içecekler fabrikaları,
  • Meyve suyu fabrikaları,
  • Zeytin işleme fabrikaları,
  • Sebze ve meyve işleme tesisleri,
  • Çay işleme tesisleri,
  • Özel Gıda Laboratuvarları,
  • Yemek fabrikaları, marketler,
  • Pastaneler, fırınlar, restorantlar vb. gıda imalathaneleri,
  • Sağlık sektöründe kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.

2021 yerleştirme sonuçlarına göre 2 yıllık Gıda Teknolojisi Bölümü olan üniversitelerin taban puanları, kontenjanlarını aşağıdaki linkte görebilirsiniz. 

TIKLAYINIZ


ALAN BAZINDA YÜRÜTÜLEN PROJELER

Gıda Teknolojisi alanı olarak 2017-2018 Eğitim-öğretim yılında Gıda Güvenliği Kongresi'nin düzenlemiş olduğu Gıda güvenliği projesine ve Üsküdar Üniversitesi'nin 5. Bilim ve Fikir Festivali'ne projelerimizle katıldık. Ayrıca geçen yıl okulumuzda Tübitak Bilim Fuarı düzenlenmiş ve bilim fuarında çeşitli projelerimiz yer almıştır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında ise okulumuzda Bilim Şenliği düzenlenmiştir.


18-05-2022


 

ALAN BAZINDA OKUL-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI

Okulumuz Başakşehir Kaymakamlığı desteğiyle "Okul-Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli" adlı protokolü birçok kurumsal gıda firmasıyla imzalanmış ve yürürlüklerini devam ettirmiştir. Bu protokoller çerçevesinde her yıl öğrencilerimiz bu firmalarda staj yapmakta ayrıca belirli tarihlerde firmalara teknik geziler düzenlenmektedir. Protokol yaptığımız firmalar şunlardır:

  • Elvan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Elit Çikolata ve Şekerleme San. A.Ş.
  • İdeal Tarım Ürünleri Ticareti A.Ş.
  • Ekmekçi Gurme
  • Grup Birlik


ALANA ÖZEL YAPILAN ETKİNLİK VE TEKNİK GEZİLER

Okulumuz Gıda Teknolojisi Alanı öğrencileri ile Elit Çikolata ve Elvan Gıda Firmalarına, İstanbul Üniversitesi Gıda Teknolojisi Alanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'ne teknik geziler düzenlenmiştir. Bu sayede öğrencilerimizin mesleğe ve geleceğe bakış açıları şekillenmiş olup mezun olduklarında karşılaşacakları iş ortamları hakkında yeterli bilgi ve tecrübe edinmişlerdir.


ÖĞRENCİLERİN STAJ YAPTIĞI FİRMALARDAN ÖRNEKLER

Okulumuz Gıda Teknolojisi Alanı 12. sınıf öğrencileri İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi kapsamında İstanbul'un çeşitli ilçelerinde staj yapmaktadırlar. Bu firmalardan bazıları; Elvan Gıda, Ekol Çikolata, İdeal Tarım, Aydın Süt Mamulleri, Dünya Mutfağı, Ahsen Unlu Mamulleri, Akkar Ambalaj, Uğurtan Et Mamulleri, Tutkun Et, Dilek Pastanesi, Ekmekçi Gurme, Ova Fırın vb. dir.