GIDA TEKNOLOJİSİ ALANININ TANITIMI
Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Çok Programlı Anadolu Lisesi okullarımızda Gıda Teknolojisi Alanı'nda eğitim vermeye başlamıştır.
Okulumuzda Gıda Teknolojisi alanı altında yer alan eğitim ve öğretim programı ile sektörün ihtiyaçlarına ve gıda mevzuatlarına uygun üretim yapabilen, gıda kalite kontrol analizlerini yaparak sonuçlarını gıda mevzuatlarına göre yorumlayabilen, analiz sonuçlarının gıda üretim prosesleri üzerindeki önemini kavrayabilen, kişisel gelişiminin yanı sıra mesleki anlamda kendini geliştirebilen bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bu gelişmeleri mesleğine uygulayabilen nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANINDA YER ALAN DAL/DALLAR
Gıda Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda; "Gıda Teknolojisi Dalı" yer almaktadır. Bu programı tamamlayan öğrenciye;
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Ülkemizin Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ele alınan en önemli sektörlerden birisi de gıda sektörüdür. Türkiye'de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.
Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde otokontrol laboratuvarların artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 yılında gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair 5179 sayılı kanun çıkarılmıştır.
TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) vb. kuruluşlar da gıda sektörünün gelişmesine olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim elemanlarına olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bu amaçla da günümüz ihtiyaçlarına yönelik eğitim vermeyi hedefleyen Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarımızda Gıda Teknolojisi Alanı'nda eğitim vermeye başlamıştır.
ALANIN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Gıda Teknisyeni olmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler;
Gıda Teknisyeninin görevleri;
EĞİTİM VE KARİYER OLANAKLARI
Gıda Teknolojisi Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır 9. sınıfta, alana ait temel mesleki becerileri kapsayan derslere, 10 ve 11. sınıflarda ise dala ait mesleki becerileri kapsayan derslere yer verilmektedir. 12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır. Bu alandan mezun olanlar "GIDA TEKNİSYENİ" unvanına sahip olurlar.
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait birden fazla sertifika verilebilmektedir. Öğrencilerin sahip olabilecekleri sertifika dersleri şunlardır;
Ayrıca Mesleki ve Teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
Lise eğitim-öğrenimini bu alanda tamamlayan öğrenciler, TYT ve AYT´de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi, iki yıllık Meslek Yüksek Okullarına da devam edebilirler. Ayrıca Meslek Yüksekokullarını başarıyla bitirenler Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelere devam edebilirler.
DEVAM EDEBİLECEKLERİ İLGİLİ BÖLÜM VE FAKÜLTELER
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
2021 yerleştirme sonuçlarına göre 2 yıllık Gıda Teknolojisi Bölümü olan üniversitelerin taban puanları, kontenjanlarını aşağıdaki linkte görebilirsiniz.
ALAN BAZINDA YÜRÜTÜLEN PROJELER
Gıda Teknolojisi alanı olarak 2017-2018 Eğitim-öğretim yılında Gıda Güvenliği Kongresi'nin düzenlemiş olduğu Gıda güvenliği projesine ve Üsküdar Üniversitesi'nin 5. Bilim ve Fikir Festivali'ne projelerimizle katıldık. Ayrıca geçen yıl okulumuzda Tübitak Bilim Fuarı düzenlenmiş ve bilim fuarında çeşitli projelerimiz yer almıştır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında ise okulumuzda Bilim Şenliği düzenlenmiştir.
ALAN BAZINDA OKUL-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI
Okulumuz Başakşehir Kaymakamlığı desteğiyle "Okul-Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli" adlı protokolü birçok kurumsal gıda firmasıyla imzalanmış ve yürürlüklerini devam ettirmiştir. Bu protokoller çerçevesinde her yıl öğrencilerimiz bu firmalarda staj yapmakta ayrıca belirli tarihlerde firmalara teknik geziler düzenlenmektedir. Protokol yaptığımız firmalar şunlardır:
ALANA ÖZEL YAPILAN ETKİNLİK VE TEKNİK GEZİLER
Okulumuz Gıda Teknolojisi Alanı öğrencileri ile Elit Çikolata ve Elvan Gıda Firmalarına, İstanbul Üniversitesi Gıda Teknolojisi Alanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'ne teknik geziler düzenlenmiştir. Bu sayede öğrencilerimizin mesleğe ve geleceğe bakış açıları şekillenmiş olup mezun olduklarında karşılaşacakları iş ortamları hakkında yeterli bilgi ve tecrübe edinmişlerdir.
ÖĞRENCİLERİN STAJ YAPTIĞI FİRMALARDAN ÖRNEKLER
Okulumuz Gıda Teknolojisi Alanı 12. sınıf öğrencileri İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi kapsamında İstanbul'un çeşitli ilçelerinde staj yapmaktadırlar. Bu firmalardan bazıları; Elvan Gıda, Ekol Çikolata, İdeal Tarım, Aydın Süt Mamulleri, Dünya Mutfağı, Ahsen Unlu Mamulleri, Akkar Ambalaj, Uğurtan Et Mamulleri, Tutkun Et, Dilek Pastanesi, Ekmekçi Gurme, Ova Fırın vb. dir.