Birlikte Yaşama ve Kardeşlik

01.11.2014 3320



Kuşlar gibi uçmasını ,balıklar gibi yüzmesini öğrendik;ama bu arada çok basit bir sanatı unuttuk: Kardeş olarak yaşamayı...

 

(Martin Luther King)









DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ

KASIM-ARALIK AYI DEĞERİ "BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK"


Birlikte Yaşama ve Kardeşlik Değerinin Alt Konuları


1- Hoşgörü

2- Birlikte Yaşama Kültürü

3- Toplumsal Kurallara Uyma

4- Dayanışma

5- Farklılıklara Saygı

6- Yardımlaşma

7- Ortak Noktalarımız

8- Ön Şartsız Kabul

9- Kendini Kontrol Edebilme

10- Milli ve Manevi Değerlere Karşı Saygı

11- Aileye Karşı Saygı

 

Arkadaşlık ve Kardeşlik İle İlgili Bazı Hikâyeler


Asker


       Savaşın en kanlı günlerinden biri. Asker, en iyi arkadaşının az ileride kanlar içinde yere düştüğünü gördü. İnsanın başını bir saniye bile siperin üzerinde tutamayacağı ateş yağmuru altındaydılar. Asker teğmene koştu:

-Teğmenim, fırlayıp arkadaşımı alıp gelebilir miyim? "Delirdin mi?" der gibi baktı teğmen.

-Gitmeye değer mi? Arkadaşın delik deşik olmuş. Büyük olasılıkla ölmüştür bile. Kendi hayatini da tehlikeye atma. Asker ısrar etti. Teğmen:

- Peki, dedi. Git o zaman. İnanılır gibi değildi. Asker o korkunç ateş yağmuru altında arkadaşına ulaştı. Onu sırtına aldı koşa koşa döndü. Birlikte siperin içine yuvarlandılar. Teğmen, kanlar içindeki askeri muayene etti. Sonra onu sipere taşıyan arkadaşına döndü:

- Sana hayatını tehlikeye atmana değmez, demiştim. Bak haklı çıktım. Bu zaten ölmüş.

- Değdi teğmenim, dedi asker hıçkırarak. Gene de değdi, çünkü yanına ulaştığımda henüz sağdı. Onun son sözlerini duymak dünyaya bedeldi benim için. "Geleceğini biliyordum Jimy, diyordu arkadaşım... Geleceğini biliyordum!.."

 

İki Erkek Kardeş


       Erkek kardeşlerin ikisi de babalarından kalma çiftlikte çalışırlardı. Kardeşlerden biri evliydi ve çok çocuğu vardı. Diğeri ise bekârdı. Her günün sonunda iki erkek kardeş ürünlerini ve kârlarını eşit olarak bölüşürlerdi. Günün birinde bekâr kardeş kendi kendine: "Ürünümüzü ve kârımızı eşit olarak bölüşmemiz hiç de hakça değil" dedi, "Ben yalnızım ve pek fazla gereksinimim yok."

       Böylelikle, her gece evinden çıkıp, bir çuval tahılı gizlice erkek kardeşinin evindeki tahıl deposuna götürmeye başladı. Bu arada evli olan kardeş, kendi kendine: "Ürünümüzü ve kârımızı eşit olarak bölüşmemiz hiç de hakça değil, üstelik ben evliyim, bir eşim ve çocuklarım var ve yaşlandığım zaman onlar bana bakabilirler. Oysa kardeşimin kimsesi yok, yaşlandığı zaman hiç kimsesi yok bakacak" diyordu.

       Böylece evli olan kardeş her gece evinden çıkıp, bir çuval tahılı gizlice erkek kardeşinin tahıl deposuna götürmeye başladı. İki erkek de yıllarca ne olup bittiğini bir türlü anlayamadılar, çünkü her ikisinin de deposundaki tahılın miktarı değişmiyordu.

       Sonra, bir gece iki kardeş gizlice birbirlerinin deposuna tahıl taşırken çarpışıverdiler. O anda olan biteni anladılar. Çuvallarını yere bırakıp birbirlerini kucakladılar.

 

Vücut Uzuvları


       Vücut uzuvları bir gün kendi aralarında toplantı yaptılar. Hepsi mide için çalıştıklarından şikâyetçiydiler. Hâlbuki mide hiçbir şey yapmıyordu ve onlar olmadan da hiçbir şey yapamazdı. Oldukça sinirliydiler. Toplantının sonunda organlar artık midenin isteklerini yerine getirmemeye karar verdiler. Öyle ya, mide için çalışamazlardı.

       Göz, ben bundan sonra seçmeyeceğim, diyor; eller, tutmayacağını; ağız, gıdaları kabul etmeyeceğini söylüyor; dişler, çiğnemekten vazgeçtiğini haykırıyor; ayak, mide için adım atmama kararını ifade ediyordu.

       Dediklerini yaptı, mideyi boş bıraktılar. Fakat aradan çok geçmemişti ki, gözler bulanmaya, eller titremeye, ağız kurumaya, dişler çürümeye, ayaklar takatsiz kalmaya başladı. Görünen o ki, mide onlarsız hayatını sürdüremese de, onlarda midesiz yaşayamayacaktı.

       Bir vücudu meydana getiren bütün uzuvların bir biri için çalıştığını ve böyle birliktelik olmadan yaşayabilmenin mümkün olmadığını anladılar. Demek ki, herkes birbiri için çalışıyordu ve her uzvun eksikliği hissedilecekti.

 

Arkadaşlık


        Kötü karakterli bir genç varmış. Bir gün babası ona çivilerle dolu bir torba vermiş."Arkadaşların ile tartışıp kavga ettiğin zaman her sefer bu tahta perdeye bir çivi çak" demiş.

       Genç, ilk günde tahtaya 37 çivi çakmış. Sonraki haftalarda kendi kendine kontrol etmeye çalışmış ve geçen her günde daha az çivi çakmış. Nihayet bir gün gelmiş ki hiç çivi çakmamış. Babasına gidip söylemiş. Babası onu yeniden tahtanın önüne götürmüş. Gence: "Bugünden başlayarak tartışmayıp kavga etmediğin her gün için tahta perdelerden bir çivi çıkart."demiş.

        Günler geçmiş. Bir gün gelmiş ki tahta perdede hiç çivi kalmamış. Babası ona: "Aferin iyi davrandın ama bu tahta perdeye dikkatli bak, çok delik var. Artık hiçbir şey geçmişteki gibi güzel olmayacak. Arkadaşlarla tartışıp kavga edildiği zaman kötü kelimeler söylenilir. Her kötü kelime bir yara, bir delik aynen kalacak, kapanmayacaktır. Bir arkadaş ender bir mücevher gibidir. Seni güldürür, yüreklendirir sen ihtiyaç duyduğunda yardımcı olur seni dinler sana yüreğini açar" demiş.

 

Arkadaşlıkta Bazı Altın Kurallar:


-Arkadaşlar, kendimize verdiğimiz armağandır.

-Kıskançlık arkadaşça bir davranış değildir.

-Arkadaşlarınızın başarılarına sevinin.

-Affedin.

-Birlikte gülün.

-Arkadaşlarınıza yardım elinizi uzatın.

-Asla ne kadar aldığınızın ya da verdiğinizin hesabını tutmayın.

-Dinlemeyi öğrenin.

-Arkadaşlarınızın sırlarını tutun.

-Her fırsatta arkadaşınıza övgü ve cesaretlendirme dolu kalbinizi cömertçe açın.

-Arkadaşlığın temeli sözcükler değil, davranışlardır.

-Arkadaş sizden arkadaşlık dışında bir şey beklemez.

-Uzaklık ve zaman arkadaşlığa engel değildir.

-Arkadaşlar her zaman birlikte olmayabilir.

-Arkadaşlar bazen sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Ama bu sizi daha az sevdikleri anlamına gelmez.

-Sizin ve diğer bütün insanların eşsiz ve sevilebilir olduğunu asla unutmayın.

-Gerçek arkadaşlıkta üstün olan biri yoktur.

-Bir insan hayatının en iyi anları; o unutulan, adsız, küçük iyilik ve sevgi dolu davranışlardır.

-Gerçek arkadaşlık tek yönlü bir yol değildir. Öyle olsaydı bu uzun sürmezdi.

-Hissettiğiniz sevgi hakkında konuşmaktan kaçınmayın.

-Yardımsever ve düşünceli bir insan olmaya çalışın.

-Duygularınızı açıkça ve dürüstçe ifade edin.

-Yapmak istemediğiniz bir şeyi asla bir arkadaşınızdan sizin için yapmasını istemeyin.

-Gerçek bir arkadaşa sahip olmak, birçok tanışığa sahip olmaktan iyidir.

-"Herkesin arkadaşı hiç kimsenin arkadaşıdır." (Aristoteles)

-Arkadaşlık, "bir insanla kendinizi güvende hissetmenin ifade edilmez rahatlığıdır."

-Yeni arkadaşlar edinin fakat eskilerini de kaybetmeyin. Eski bir arkadaş kadar özel bir şey daha yoktur.

-Üzerinde çalıştığınız takdirde arkadaşlıklar bir ömür boyu sürebilir.

-Doğum gününü asla unutmayın.

-Dakik olun ama onlar olmadığında anlayış gösterin.